Vítejte v Mém koutku, je plný historie, knížek, mé oblíbené hudby, ručních prací a snů, které se snažím pomalu, ale jistě plnit.

Překladač / Translator

Přihlaš se k odběru

Čtenářská výzva

2020 Reading Challenge

2020 Reading Challenge
Jana has read 0 books toward her goal of 20 books.
hide

Malými krůčky kupředu, aneb jak pokračuji ve svém zeleném snažení ♻️

Zdravím,

je to už skoro rok a půl, co jsem psala o svých myšlenkách žít více zeleně a také o prvních pokusech třídit – I malá změna je změnou, takže bych ráda napsala pár řádků o tom, jak to vedu dál. 🍃

Fotka od silviarita z Pixabay

Třídění

Minule jsem psala o tom, že bych ráda třídila odpad, ale kontejnery k tomu určené jsou příliš daleko, abych byla schopná smetí odvézt. 👩‍🦼 Nakonec se mi podařilo najít je jen o ulici dál, a to už celkem jde.

Papír jsem nejprve dávala do krabice ve společné chodbě, ale lidé tam začali dávat veškeré smetí, co jim “upadlo od ruky” a na tom se nehodlám podílet, takže si sama třídím i papír a také sklo.

Docela bylo obtížné najít místo kam budu tašky s odpadem dávat, ale nakonec máme místo v předsíni. Doma s tím ze začátku moc nesouhlasili – prý budou odpatky cítit a vymývat každý plast je “na hlavu”. Takže jsem to byla ze začátku já, kdo to dělal. Ano připodalo mi to úsměvné, ale pak si človek zvykne a už mi to nepříjde divné. A nyní to dělají doma všichni …jo dobře, náš domov jsem jen já a babí…😇

Několikrát jsem se snažila volat na městský úřad, zda by bylo možné kontejnery na tříděný odpad dát i k nám do ulice, či alespoň přidat ke stávajícím nádobám také kontejner na kovy (alu víček od jogurtů a plechovek od pítí je hromada). Dostala jsem však “studenou sprchu”. V naší ulici jsou stále pouze popelnice na směsný odpad a jinak tomu asi již nebude… (asi mají pocit, že člověk s handicapem třídit stejně nebude 😞) a pokud jde o nádoby na kovy, tak mi bylo oznámeno, že jich mají velmi málo (u nás ve čtvrti jsou snad jen 2) a tudíž ať s tím raději nepočítám… No raději nekomentovat…

Další krok je nemít žádný odpad

Ano, známé také jako zero waste, neboli “nulový odpad.” Je mi jasné, že je to každého rozhodnutí, takže k tomu v žádném případě babí nenutím. Přiznám pokusy byly – babí ovšem vždy v obchodě čapne po “igeliťáku” nic na plat. Látkové pytlíky na ovoce babí používá na cibulli či česnek a brambory ve “špajžce”. Ze začátku skoro vždy mi je sbalí, když přivezu nákup (už jsem si pořídila nové, které si střežím)🤣. Igelitové pytlíky pak hází do tašky na plast do již zmíněné předsíně. Ty já pak vyndám, jelikož nejsou poškozené a ještě je několikrát použiji (ne na potraviny). Igelitové velké tašky nepoužíváme už vůbec. Máme plátěné tašky a síťovky a pak to hodím buď na klín či do batohu.

Teď se dostanu k mým snahám o zero waste. Rozhodla jsem se používat kosmetiku, která není v plastu. Takže zubní pasta ve skleničce, tuhý šampon, a tuhé mydlo je nyní u mě na prvním místě. Navíc mi mýdla pomáhají zbavit se “prevíta” jménemem seborea, která je u mě spojena s mými alergiemi (mimochodem minulý týden u nás sekali trávu, takže bylo veselo🤧).

Značnou chvilku mi trvalo, než jsem našla to co mi vyhovuje, ale to nevadí. Velmi mě překvapilo, že mýdla a šamony vydrží velmi dlouho a velmi jemně příjemně pění. Oblíbila jsem si českou značku Naturinka. Ta vyrábí mýdla a šampony ve 3 velikostech. Já si asi budu kupovat asi tu nejmenší – je to dobré, když chci mýdlo jen vyzkoušet a dobře se mi používá. Nově mají i krémy (mám objednanou “Zinkovku.”

Zkoušela jsem i prací prostředky, ale jelikož nejsem doma na praní sama, volba není jen na mě. Takže máme doma kompromis. Dáváme do pračky babiččiny oblíbené kapsle od velmi známé a reklamou profláklé značky a k tomu eko aviváž. Není to ono, ale jak říkám je to kompromis. Teď na zkoušku jsem si ale koupila prášek z mýdlových ořechů a k tomu levandulový olejíček pro vůni (prášek je bez parfemace) na ruční praní mých výšivek, tak uvidíme… Mezi mé oblíbené obchůdky patří Econea, Biooo a Naturinka.

Naučila jsem se ještě jednu věc. Pokud zjistím, že je doma něco, co nepoužívám (samozřejmě za předpokladu, že to nepoužívá ani nikdo další 😇), prostě a jednoduše to pošlu dál. Ve společné chodbě v domě to jednoduše, když jdu ráno s Poppym🐶 ven, odložím a když pak jdeme ten den ještě na odpolední procházku, je to pryč. A musím říct, že zatím vše, co jsem tam kdy odložila. Druhou možností jsou bazarové skupinky na sociálních sítích a třetí pak swap (výměnné) skupinky tamtéž – se swapem zkušenosti zatím nemám, ale co není, může být

Samozřejmě všechny věci co mám jsem nekoupila najednou. Jak říkám toto je skoro rok a půl mého vývoje.

Prosím, pokud máte rádi tento směr v kosmetice a ZW, tak mi napiste do komentářů budu ráda za nové podněty a názory. 😀

Mějte se krásně

Jestli se vám článek líbil, budu ráda za sdílení či zpětnou vazbu, ať v komentářích či pomocí “hvězdiček”. Články můžete odebírat také díky odběru novinek (v levém panelu), kde vyplníte svůj e-mail.

Líbil se vám článek?
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 3]

Sdílej tento článek:

Komentáře

Jedna odpověď na “Malými krůčky kupředu, aneb jak pokračuji ve svém zeleném snažení ♻️”

  1. Hezky shrnuto. 🙂 Také mě začínají dohánět takové snahy. Děkuji za všechny tipy… myslím, že se v ledasčem inspiruji. A díky hlavně za tip na Naturinku. Budu ji muset prozkoumat. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *